Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Pituralke: okusni recepti za te zimske hruške

Pituralke: okusni recepti za te zimske hruške

23.10.2020

Hruška Pituralka - Ozimka je stara avtohtona sorta, ki uspeva na področju Goriških Brd in ožjega dela Vipavske doline. Uživamo jih pečene ali kuhane, zato smo za vas zbrali tri recepte, ki naj vam služijo za idejo, kako se posladkati s temi okroglimi hruškami.

 

PITURALKE S ČOKOLADO

 

SESTAVINE

  • 5 hrušk pituralk
  • vaniljev sladkor
  • 5 dl suhega belega vina
  • 3 dl vode
  • klinčki, cimetova skorjica, janeževe zvezde


Pomaka:

 

PRIPRAVA

Hruške postavimo v nižjo kozico s peclji navzgor. Zalijemo jih z mešanico vina in vode, toliko, da jih prekrije, ter začinimo in počasi kuhamo na nizki temperaturi 10–15 minut. Kuhane postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v pečici še 10–15 minut.

Med tem stopimo čokolado v parni kopeli, dodamo mleko in premešamo. Pečene hruške pomakamo v čokolado ali jih z njo prelijemo in posujemo z lešniki.

 

VROČE PITURALKE S ČOKOLADO

 

SESTAVINE

  • 1 kg hrušk pituralk,
  • 200 g rjavega trsnega sladkorja (lahko tudi manj, a bo omaka redkejša),
  • 1 strok vanilje ali vaniljev sladkor,
  • rum ali vino po okusu,
  • košček masla,
  • sladkor v prahu za posip.

 

POSTOPEK

Hruške očistimo in cele zložimo v primerno posodo ali pekač s peclji navzgor. Izberemo takšno posodo, da ima v njej vsaka hruška ravno dovolj prostora, da stoji na dnu. Hruške posujemo z rjavim sladkorjem. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo in iz njega z nožem postrgamo črno in lepljivo vsebino ter jo dodamo hruškam. Vse skupaj do treh četrtin zalijemo z vodo in dodamo košček masla (po želji), za izboljšanje okusa pa tudi malo ruma ali vina. Nekateri dodajo še cimet, klinčke, ampak to je skoraj škoda, saj s tem zameglijo krasni okus hruške. Pristavimo na štedilnik ali porinemo v pečico in pri srednji temperaturi počasi kuhamo, dokler voda ne izpari in ostane le še sirupasta sladkorna omaka (pazimo, da se ne prismodi). Hruške bodo takrat ravno prav mehke, da jih je mogoče krhati z desertno žličko.

Vroče hruške zložimo na krožnik in prelijemo s sladkim sokom, ki je ostal na dnu posode. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu in ponudimo kot sladico. Morda s kozarčkom konjaka.

 

PUDING S PITURALKAMI

 

SESTAVINE

 

POSTOPEK


Hruške olupimo, izrežemo peške in narežemo na koščke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in dolijemo jabolčni sok. Pustimo, da zavre, in na majhnem ognju kuhamo, dokler se hruške ne zmehčajo. Trajalo bo največ 10 minut.

Zmes zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladkor, cimet in sladko smetano in dobro premešamo. Rumenjake razžvrkljamo in jih med mešanjem dodamo zmesi.

Kuhamo na majhnem ognju, dokler se puding ne zgosti, nenehno mešamo. Razdelimo v štiri skodelice, okrasimo z rezinami kuhanih hrušk in dobro ohladimo. Lahko postrežemo s še malce stepene smetane.

 

Priporočamo

  • Hruške Pituralke

    Kmetija Drnovšček

    Cena: 2,50 € V košarico

    0,5 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Hruška Pituralka - Ozimka je stara avtohtona sorta, ki uspeva na področju Goriških Brd in ožjega dela Vipavske doline.

    Sveži sadeži vsebujejo več glukoze kot fruktoze in so primerni tudi za diabetike. Z dozorevanjem pa se količina fruktoze povečuje, količina glukoze pa ostaja stalna, kar daje sadežu meden okus.

    Uživamo jih pečene ali kuhane, tudi kuhane v vinu s sladkorjem, dodamo lahko še kostanj, cimet in klinčke. Iz Pituralk lahko pripravimo odlično sadno omako, ki jo postrežemo k rdečemu mesu.

    Poreklo: Kmetija Drnovšček

    Več o produktu »
     
     
  • Mleko z domačih travnikov 3,5%

    Mlekarna Planika

    Cena: 1,49 € V košarico

    1 l

    Stanje zaloge: na voljo

    Trajno mleko Planika s 3,5 % mlečne maščobe je izključno iz domačih krajev, v glavnem iz kmetij Posočja, ki zajema celotno območje občin Tolmin, Kobarid in Bovec, deloma pa tudi iz obrobnih območij občin Kanal, Nova Gorica, Cerkno in Idrija.

     

    Rok trajanja: 5 mesecev

    Več o produktu »
     
     
  • Maslo

    Mlekarna Planika

    Cena: 3,99 € V košarico

    250g

    Stanje zaloge: na voljo

    Surovo maslo je izdelek, proizveden iz pasterizirane sladke smetane po tradicionalni metodi v pinji s postopkom metenja, izpiranja in gnetenja. Značilnost našega masla je specifičen okus ter naravno rumena barva, ki je posledica kakovostne krme, s katero kmetje krmijo živino.

    Maslo sodi v skupino I. kakovosti, kar pomeni da vsebuje najmanj 82 % mlečne maščobe in maksimalno 16% vode.

    Več o produktu »
     
     
  • BAM temna čokolada

    Mojacokolada.si

    Cena: 6,95 € V košarico

    500 g

    Stanje zaloge: na voljo

    BAM Temna čokolada je zelo univerzalna, vrhunska belgijska temna čokolada proizvajalca Barry Callebaut, ki vsebuje vsaj 55,6% kakavovih delov.

    Čokolada je BREZ glutena.

    Neto količina: 500 g.

    Več o produktu »
     
     
  • BAM bela čokolada

    Mojacokolada.si

    Cena: 6,95 € V košarico

    500 g

    Stanje zaloge: na voljo

    BAM Bela čokolada je vrhunska belgijska bela čokolada proizvajalca Barry Callebaut in hkrati zelo univerzalna za uporabo v kuhinji.

    Čokolada je BREZ glutena.

    Neto količina: 500 g.

    Več o produktu »
     
     
  • BAM mlečna čokolada

    Mojacokolada.si

    Cena: 6,95 € V košarico

    500 g

    Stanje zaloge: na voljo

    BAM Mlečna čokolada je univerzalna, vrhunska belgijska mlečna čokolada proizvajalca Barry Callebaut in vsebuje vsaj 35,1% kakavovih delov.

    Čokolada je BREZ glutena.

    Neto količina: 500 g.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.