Št. produktov: 0
23.10.2020
Hruška Pituralka - Ozimka je stara avtohtona sorta, ki uspeva na področju Goriških Brd in ožjega dela Vipavske doline. Uživamo jih pečene ali kuhane, zato smo za vas zbrali tri recepte, ki naj vam služijo za idejo, kako se posladkati s temi okroglimi hruškami.
Pomaka:
Hruške postavimo v nižjo kozico s peclji navzgor. Zalijemo jih z mešanico vina in vode, toliko, da jih prekrije, ter začinimo in počasi kuhamo na nizki temperaturi 10–15 minut. Kuhane postavimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v pečici še 10–15 minut.
Med tem stopimo čokolado v parni kopeli, dodamo mleko in premešamo. Pečene hruške pomakamo v čokolado ali jih z njo prelijemo in posujemo z lešniki.
Hruške očistimo in cele zložimo v primerno posodo ali pekač s peclji navzgor. Izberemo takšno posodo, da ima v njej vsaka hruška ravno dovolj prostora, da stoji na dnu. Hruške posujemo z rjavim sladkorjem. Vaniljev strok vzdolžno razpolovimo in iz njega z nožem postrgamo črno in lepljivo vsebino ter jo dodamo hruškam. Vse skupaj do treh četrtin zalijemo z vodo in dodamo košček masla (po želji), za izboljšanje okusa pa tudi malo ruma ali vina. Nekateri dodajo še cimet, klinčke, ampak to je skoraj škoda, saj s tem zameglijo krasni okus hruške. Pristavimo na štedilnik ali porinemo v pečico in pri srednji temperaturi počasi kuhamo, dokler voda ne izpari in ostane le še sirupasta sladkorna omaka (pazimo, da se ne prismodi). Hruške bodo takrat ravno prav mehke, da jih je mogoče krhati z desertno žličko.
Vroče hruške zložimo na krožnik in prelijemo s sladkim sokom, ki je ostal na dnu posode. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu in ponudimo kot sladico. Morda s kozarčkom konjaka.
Hruške olupimo, izrežemo peške in narežemo na koščke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in dolijemo jabolčni sok. Pustimo, da zavre, in na majhnem ognju kuhamo, dokler se hruške ne zmehčajo. Trajalo bo največ 10 minut.
Zmes zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladkor, cimet in sladko smetano in dobro premešamo. Rumenjake razžvrkljamo in jih med mešanjem dodamo zmesi.
Kuhamo na majhnem ognju, dokler se puding ne zgosti, nenehno mešamo. Razdelimo v štiri skodelice, okrasimo z rezinami kuhanih hrušk in dobro ohladimo. Lahko postrežemo s še malce stepene smetane.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.