Šparglji s poširanim jajcem

Šparglji s poširanim jajcem

03.05.2018

Kombinacija poširanih jajc z bogatim, svilnatim rumenjakom in nežnim beljakom na posteljici domačih špargljev, naredijo hranljivo in preprosto jed za zajtrk, kosilo ali večerjo. 

Del špargljeve "privlačnosti" je ravno kratka sezona tega poganjka - v večini primerov le 2 meseca. Zato je edino pravilno, da jih v tem času le kar se da izkoristimo. 

Šparglji s poširanim jajcem

SESTAVINE:

  • jajce 2 kom 
  • šparglji 5 - 7 vršičkov oz. po želji
  • olivno olje
  • balzamični (beli) kis 1 jušna žlica
  • sol in poper
  • kruh (po želji)
  • limona 1/2


4 nasveti za pripravo poširanih jajčk:

  1. V vodo dodamo žlico balzamičnega (belega) kisa. Kis ne bo vplival na okus, zelo pa pomaga pri sami pripravi in obliki poširanega jajčka. 
  2. Preden dodamo jajce v vodo, vodo premešajte svojo vodo, da ustvarimo majhen "vrtinec". Takoj po tem, ko ste žličko izvlekli, dodajte jajce v sredino. To bo pomagalo pri potiskanju beljakov in oblikovanju kroga, ki ga vsi želimo v jajcu.
  3. Jajce preden dodamo v vodo, razbijemo v majhno skledo. To nam omogoča, da jajce nežno potopimo v vodo. 
  4. Nežno potopimo jajce v vodo, ki je tik pred vretjem, ga pokrijemo, izklopimo toploto oz. pustimo na čisto minimumu in pustimo, da se "kuha" 3-4 minute, nato ga odstranimo z žlebasto žlico / zajemalko.
Šparglji s poširanim jajcem


Šparglji s poširanim jajcem


PRIPRAVA:

  1. Šparglje postavimo v posoda, ki je dovolj velika, da ne bodo "nagužvani" (premer 10 ali 12 centimetrov). Dodamo 1 žličko soli in vodo.
  2. Vodo zavremo, nato posodo delno pokrijemo in kuhamo 10 minut. Šparglje odcedimo in na ločeni ponvi na kapljicah olja na hitro popečemo. S tem smo s šparglji zaključili, po želji jih lahko še pokapljamo z limoninim sokom. 
  3. V isti ponvi kot smo kuhali šparglje, dodamo vodo, dodamo jo toliko, da skoraj zapolnimo posodo. Dodamo žlico kisa in pomešamo, da nastane vrtinec. Jajce nežno potopimo v vodo, ki je tik pred vretjem, ga pokrijemo, izklopimo toploto oz. pustimo na čisto minimumu in pustimo, da se "kuha" 3-4 minute.
  4. Ko je jajce kuhano, ga odstranimo z žlebasto žlico / zajemalko in položimo na pojstlico od špargljev, po želji začinimo s poprom in soljo.

Šparglji s poširanim jajcem

Šparglji s poširanim jajcem

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.