Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Hladno stiskano sončnično olje

Hladno stiskano sončnično olje

Dozorele sončnice požanjejo v mesecu septembru, jih do konca osušijo ter jih shranijo v primerni shrambi. Olje se stiska sproti iz neoluščenih semen, v majhnih količinah na nizki temperaturi. Temperatura olja pri stiskanju ne preseže 30 stopinj Celzija, torej je hladno stiskano. Olje se od industrijskega razlikuje po tem, da je tako rekoč surov oz. naraven produkt, kar pač priteče iz neoluščenih semen. Olja toplotno ne obdelujejo in po stiskanju počakajo par dni, na naravno filtracijo ( gošča se posede na tla posode) in ga takoj potem shranijo v temne steklenice.

Sončnično olje s kmetije Punčar je na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejelo bronasto medaljo.

 

Cena: 8,90 €

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Olje je zlatorumene barve, blagega vonja in prijetnega okusa po sončničnih semenih. Sončnično olje lahko uporabimo za zabelo vseh vrst solat, prelivov in drugih hladnih jedi, pri pripravi majoneze. Uporaben je tudi za žvrkljanje olja v ustih (tako imenovana oljna terapija za razstrupljanje telesa) in v kozmetiki.

Nahajajo se nedaleč stran od glavne prometne žile, ki povezuje Kranj in Škofjo Loko. Na družinski kmetiji Punčar se že vrsto let ukvarjajo z živinorejo in poljedelstvom. Sprva so polja, zasajena s pšenico, ječmenom in koruzo, obdelovali le zato, da bi naše kokoške, krave in pujski imeli domačo krmo.


V zadnjem obdobju so postopno povečevali število kokoši, sočasno pa se je začela pisati tudi zgodba dopolnilne dejavnosti, posuta z domačo moko, kašo in zdrobom ter začinjena z nekaj kapljicami odličnega olja iz sončnic, ki zrastejo na naših njivah, razprostrtih po Sorškem polju.
Na njive vračajo pozabljena žita, ki so bila v preteklosti bolj zastopana v naši okolici. Proso, piro, ajdo, pšenico, ječmen, koruzo ter sončnice pridelujejo za namene ljudske prehrane. Tako kot je raznovrsten nabor poljščin, tako raznovrstna je tudi naša ponudba izdelkov vse leto, poleg moke in mlevskih izdelkov, ponujajo tudi hladno stiskano sončnično olje.


Na voljo so moka in mlevski izdelki iz žit predelana na tradicionalen način z mletjem na mlinski kamen ter olje iz sončnic, ki pridobljen s hladnim stiskanjem.


Veliko truda vložijo v to, da so vsi mlevski izdelki čimbolj sveže zmleti, da pridejo na vašo mizo kar najbolj polnega okusa.

 

Priporočamo tudi

 

Zdravi recepti

  • Dušeno rdeče zelje z jabolki

    09.11.2022

    Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino. Po starih običajih naj bi si na ta dan privoščili hrustljavo zapečeno perutnino, rdeče zelje in mlince, vse skupaj pa naj bi zalili s kozarcem novega vina. Pripravili smo recept za okusno dušeno rdeče zelje z jabolki.
    Več o ...
     
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.