Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Vino Pet-Nat

št. ocen: 6
Vino Pet-Nat

Nič dodano, nič odvzeto.

Pet-Nat je okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle, metoda pridelave se imenuje tudi »methode ancestrale«. To je naravno peneče vino, ki ga napolnimo v steklenice, še preden se konča prvo vrenje in tako omogočimo tvorjenje mehurčkov iz naravnih sladkorjev, ki so prisotni v grozdju.

Žvepla ne dodajamo in vina ne filtriramo. Usedlina, ki ostane v steklenici, vinu zagotavlja obstojnost.

Ta starodavna metoda je po eni strani zelo enostavna, po drugi strani pa zaradi nepredvidljivosti končnega rezultata tudi ena od najtežjih.
Rezultat je rustikalno in hkrati nežno, iskrivo in zelo sadno peneče vino, ki je izjemen odraz svojega terroirja.

 

Cena: 11,00 €

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

Sorta: 50 % refošk, 50 % laški rizling

"Vina Fedora so poklon in obveza tradiciji ter požrtvovalnosti mojih prednikov, vztrajanju na kamnitem, z burjo prepihanem prostoru, na enkratnih vinogradniških legah, kjer kot peta generacija nadaljujem vinarsko tradicijo družine Kobal, ki je prva vinograde tu zasadila davnega leta 1880." - Valter Kobal

Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit.

TERROIR
Vina Fedora so odraz našega unikatnega mikro okolja, saj združujejo sadnost in mineralnost. Temperature so nekoliko nižje kot v Vipavski dolini, južne in vzhodne lege zagotavljajo obilo sonca, trk kraške in vipavske burje pa vzpostavlja nenehen pretok zraka in deluje kot naravni ventilator. Rezultat specifičnih naravnih danosti je velika temperaturna razlika med dnevnimi in nočnimi temperaturami, ki so predpogoj za sadnost vin. Vse naše trte rastejo iz laporja (opoke), kar daje vinom Fedora posebej poudarjeno mineralno noto.

BIODINAMIKA
V skladu z načeli biodinamike pri našem delu v vinogradu in kleti upoštevamo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljamo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme.

EKOLOŠKO KMETOVANJE
Verjamemo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (smo v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagamo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljamo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljamo orodje in roke. Naše vinograde smo prevzeli od prednikov in jih ohranjamo za naše potomce.

SODELOVANJE Z UMETNIKI
Pri ustvarjanju svoje vizualne podobe sodelujemo z različnimi umetniki. Slikarka Tina Dobrajc je za nas ustvarila serijo treh slik Rdeči klobuk, ki se navezujejo na Fedoro. Čudovite ilustracije za naše vinske etikete ustvarja Hana Stupica. Ilustracija za našega posebneža, peneči Pet-Nat, prihaja izpod čopiča Matije Kocbeka.

Katja G.
Odlicna posebna penina, ki jo mora vsak poskysiti!!
 

Priporočamo tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.