Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Tolminska skuta 1,5m.m.

št. ocen: 22

Kisla Tolminska skuta je čvrste konsistence z vidnimi grudicami in značilnega vonja ter prijetnega, kiselkastega okusa. Narejena je iz pasteriziranega, nehomogeniziranega posnetega mleka, kateremu so dodani mlečnokislinski mikroorganizmi in encimi.

Posebnost proizvodnje kisle skute mlekarne Planika je, da ni pasirana ter da jo z namenom, da ohranijo njeno naravno grudičavost, pakirajo ročno. Vsebuje najmanj 18% suhe snovi in največ 1,5 % mlečne maščobe.

Je dobra osnova za pripravo sirnih namazov ali slanih skutnih zavitkov.

 

Cena: 3,90 €

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

 

HRANILNE VREDNOSTI (100g)

Energijska vrednost 328 kJ/78 kcal
Maščobe 1,5 g
od tega nasičene maščobe 1,0 g
Ogljikovi hidrati 3,6g
od tega sladkorji 3,6 g
Beljakovine 12,4 g
Sol 0,03 g

TRADICIJA IZ POSOČJA

Tisočletna tradicija in dediščina sirarstva v Posočju se je ohranila do današnjih dni. Na njeni osnovi je nastala in deluje današnja

Mlekarna Planika.

Planinsko pašništvo je posebnost Alp, planine so bile od nekdaj sinonim za preživetje in kulturo v Alpah. Planine v Posočju še živijo in veljajo za posebnost našega okolja, saj gre za posebno obliko skupnega gospodarjenja. Paša v visokih planinah je bila že v preteklosti nuja in temelj za kmetovanje in pridelavo kakovostne krme za zimo v dolini.

Iz Planin na tradicionalen način

Še danes v Mlekarni Planika sledimo tradiciji, spoštujemo dediščino naših prednikov in pri predelavi mleka v mlečne izdelke ohranjamo stare recepte. Planine v Posočju veljajo za kraj trdega dela, a tudi veselja.

Da bi prikazali dediščino in način pridelave, ki ga posnemamo danes, smo postavili in skupaj s Tolminskim muzejem doprli sirarski muzej, ki deluje pod okriljem Mlekarne Planika. Muzej pripoveduje zgodbo o pridelavi sirov v Posočju skozi zgodovino vse do danes.

Z odkupovanjem mleka od domačih kmetov Mlekarna Planika pripomore k obstoju živinoreje, obdelanosti kmetijskih zemljišč, prispeva k dohodku družin in zaposlovanju delavcev na teh območjih.

Danajšnja Mlekarna Planika je četrta največja mlekarna v Sloveniji in še edina v 100% lasti kmetov.

Imamo tudi lastno ekološko posestvo Bogata v Bovcu z okrog 130 kravami molznicami.

Dolina Soče in dolina Idrijce, posebej pa Tolminska, Kobariška in Bovška se tudi zaradi Mlekarne Planika predstavljajo kot proizvajalke naravno predelane hrane, kar dviguje raven kakovostnih izdelkov iz mleka na celotnem slovenskem trgu.

Dolina Soče je naravi naklonjena dolina, zato smo leta 2016 prav na lokaciji Mlekarne Planika postavili polnilnico za električne avtomobile.

Ker naše območje meji na sosednjo državo v Mlekarni Planika spodbujamo sodelovanje v kmetijstvu in turizmu na območju celotnega Posočja, Benečije ter Furlanije – Julijske krajine.

Katja B.
zdrava izbira
Špela K.
Klasika med skutami
Niko K.
Fantastična! Bogatega okusa. Nastal je odličen štrudl in skutino pecivo s hruškami.
Romana T.
odlično
David P.
Okusna, še bom naročil.
Marko O.
dobrega okusa
Stanislav S.
Izdelek kvaliteten, zadovoljen sem z izbiro.
 

Priporočamo tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.