Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Gregorčičev sir

št. ocen: 4

Sir planin ali Gregorčičev sir je ime dobil po pesniku Simonu Gregorčiču, ki je bil rojen na Vrsnem pri Kobaridu. Je poltrdi, mastni sir (vsebuje min. 50 % suhe snovi, min. 45% maščobe v suhi snovi), narejen iz pasteriziranega, nehomogeniziranega mleka. Ima naravno svetlo rumeno skorjo in slasten, prijetno sladek okus. Zori na lesenih policah v kontroliranih pogojih, kjer se ga vsakodnevno tudi ročno obrača. Z zorenjem pridobiva na intenzivnosti okusa, ki postaja pikantnejši, vonj pa izrazitejši. Prodaja se narezan na kose.

Količina: 300 g

 

Cena: 7,20 €

Stanje zaloge: na voljo

 
 
 

LASTNOSTI: Gregorčičev sir zori minimalno 2 meseca, s podaljšanjem časa zorjenja sir pridobiva na intenzivnosti okusa, le ta postaja pikantnejši, vonj pa izrazitejši.

SESTAVINE: pasterizirano MLEKO, utrjevalec: kalcijev klorid, jedilna sol , konzervans LIZOCIM (JAJCA), sirišče, mikrobiološke kulture.

ALERGENI: Jajca, mleko,

HRANILNE VREDNOSTI:
Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1632 kJ / 394 kcal
Maščobe 32,9 g
od tega nasičene maščobe 23,2 g
Ogljikovi hidrati <0,1 g
od tega sladkorji <0,1 g
Beljakovine 24,4 g
Sol 1,7 g

TRADICIJA IZ POSOČJA

Tisočletna tradicija in dediščina sirarstva v Posočju se je ohranila do današnjih dni. Na njeni osnovi je nastala in deluje današnja

Mlekarna Planika.

Planinsko pašništvo je posebnost Alp, planine so bile od nekdaj sinonim za preživetje in kulturo v Alpah. Planine v Posočju še živijo in veljajo za posebnost našega okolja, saj gre za posebno obliko skupnega gospodarjenja. Paša v visokih planinah je bila že v preteklosti nuja in temelj za kmetovanje in pridelavo kakovostne krme za zimo v dolini.

Iz Planin na tradicionalen način

Še danes v Mlekarni Planika sledimo tradiciji, spoštujemo dediščino naših prednikov in pri predelavi mleka v mlečne izdelke ohranjamo stare recepte. Planine v Posočju veljajo za kraj trdega dela, a tudi veselja.

Da bi prikazali dediščino in način pridelave, ki ga posnemamo danes, smo postavili in skupaj s Tolminskim muzejem doprli sirarski muzej, ki deluje pod okriljem Mlekarne Planika. Muzej pripoveduje zgodbo o pridelavi sirov v Posočju skozi zgodovino vse do danes.

Z odkupovanjem mleka od domačih kmetov Mlekarna Planika pripomore k obstoju živinoreje, obdelanosti kmetijskih zemljišč, prispeva k dohodku družin in zaposlovanju delavcev na teh območjih.

Danajšnja Mlekarna Planika je četrta največja mlekarna v Sloveniji in še edina v 100% lasti kmetov.

Imamo tudi lastno ekološko posestvo Bogata v Bovcu z okrog 130 kravami molznicami.

Dolina Soče in dolina Idrijce, posebej pa Tolminska, Kobariška in Bovška se tudi zaradi Mlekarne Planika predstavljajo kot proizvajalke naravno predelane hrane, kar dviguje raven kakovostnih izdelkov iz mleka na celotnem slovenskem trgu.

Dolina Soče je naravi naklonjena dolina, zato smo leta 2016 prav na lokaciji Mlekarne Planika postavili polnilnico za električne avtomobile.

Ker naše območje meji na sosednjo državo v Mlekarni Planika spodbujamo sodelovanje v kmetijstvu in turizmu na območju celotnega Posočja, Benečije ter Furlanije – Julijske krajine.

Nina B.
Odličen!
 

Priporočamo tudi

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.