Ekstra deviško oljčno olje Montis – z geografskim poreklom slovenske Istre

Ekstra deviško oljčno olje Montis – z geografskim poreklom slovenske Istre

07.04.2015

Oljčno ali olivno olje je osnova mediteranske prehrane, ki jo številni strokovnjaki za zdravje priporočajo za ohranjanje zdravja in podaljševanje mladosti. Oljčno olje je živilo, ki nahaja prav v vsaki domači kuhinji. Uporabnost oljčnega olja je zelo razvejana, saj ga ne uporabljamo samo za pripravo hrane vendar tudi za lepotne tretmaje. 

Kaj sploh je ekstra deviško olje?

Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje, ki je bilo hladno stisnjeno (do 27 °C) in vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. To olje zadrži večino zdrav(iln)ih sestavin. Ekstra deviško olivno olje ima nizko vsebnost kisline, sadno aromo ter zelenkasto barvo. Nikoli ga ne segrevamo, saj s tem uničimo njegov edinstven okus.

Ekstra deviško oljčno olje je pridelano, predelano, pripravljeno v Slovenski Istri. Posebnosti so pogojene s klimo, sortnimi nasadi, lego, takojšnjo predelavo, nadzorovano varstvo pred različnimi boleznimi, hladno stiskanje do 27°C, integrirana predelava, ročno obiranje plodov. To ekstra deviško olje je olje najvišje kakovosti, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Vrednost kislinske stopnje je pod 0,8%. 

Oljčno olje in zdravje

Oljčno ali olivno olje je osnova mediteranske prehrane, ki jo številni strokovnjaki za zdravje priporočajo za ohranjanje zdravja in podaljševanje mladosti. Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Uspešno se uporablja pri dietah diabetikov. Varovalni učinki so posledica visokih vsebnostih antioksidantov kot polifenolov, ki jih vsebujejo oljčna olja in v uravnoteženi maščobno kislinski sestavi. Številne raziskave dokazujejo, da oljčno olje varuje pred: artitisom, rakom na dojki, koronarnimi boleznimi. 

Oljčno olje in lepota

Oljčno olje vsebujejo veliko zdravilnih sestavin, ki kožo navlažijo in jo nahranijo. Oljčno olje vsebuje pomembna vitamina A in E, ki obnovita in pozdravita kože, ko je bila le ta izpostavljena sončnim žarkom, hkrati pa je tudi zaščitita pred delovanjem prostih radikalov.

Uporaba oljčnega olja je tudi priporočljiva pri negi las, saj jih nahrani in hkrati poudari njihov naravni lesk. Oljčno olje vmasirajte v v lasišče in ga pustite delovati cca. eno uro, v masko lahko za boljšo nego dodate tudi sok limone in rumenjak. 

Antioksidanti v oljčnem olju

Varovalni učinki olivnega olja so posledica visoke vsebnosti antioksidantov (polifenolov), ki jih vsebuje olivno olje, ter uravnovešene maščobnokislinske sestave. Antioksidanti kot so flavonidni polifenoli in drugi preprečujejo okvare celic. 10 ml deviškega olivnega olja vsebuje 5 mg antioksidantov. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. 

Nekaj pozitivnih lastnosti o oljčnem olju:

- zavira osteoporozo
- krepi imunski sistem
- preprečuje srčne bolezni
- upočasnjuje rakasta obolenja 

Zanimivost

Ker je maščobnokislinska sestava olivnega olja zelo podobna maščobnokislinski sestavi materinega mleka, je olivno olje primerno za prehrano dojenčkov. Nadvse primerno je tudi za prehrano diabetikov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.