Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Velika noč in okusne lokalne dobrote

Velika noč in okusne lokalne dobrote

11.03.2024

Ko se začne bližati velika noč vemo, da se je začela prebujati narava (rože in drevesa začno cveteti) ter da se bliža druženje z bližnjimi ob polno obloženi velikonočni mizi. Otroci pa so neučakani zaradi pisanke in tistih bolj komercialnih, zabavnih dogodivščin, ki jih prinaša ta, za Slovence največji, krščanski praznik. Ne glede na vsa pravila praznika pa se največ pozornosti še vedno vrti okoli pojedine in mize obogatene s samimi lokalnimi dobrotami - ja tako je, imamo srečo, saj so vse simbolične jedi, ki naj bi bile na velikonočni mizi, na voljo v naši lokalni skupnosti.

 Brez potice ni velike noči!

 

Vsaka jed nekaj predstavlja

 

V velikonočnih dobrotah je veliko simbolike - suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono. Pri nas smo vse te simbolne dobrote zbrali kar v eno velikonočno gajbico, ki je sestavljena iz samih lokalnih sestavin: prekajena šunka iz Mesarije Kragelj, slovenski hren, domača jajca iz proste reje s kmetije Jenko ter potica s Kmetije Pr'Grogc (izbirate lahko med potratno in orehovo).

Že stoletja velja, da se na praznično mizo da najboljši kos mesa. V Sloveniji na velikonočno mizo tradicionalno damo šunko ali kračo. Nekatere gospodinje je tudi pripravijo v testu. Mesnine so že nekdaj uživali skupaj z grenkimi zelišči, ki so koristna za prebavo in nevtralizirajo 'težko', mastno hrano. Simbolično ponazarjajo hrepenenje po višjih idealih. Pri nas ob šunki tradicionalno uživamo domači, zelo pekoč slovenski hren. Manjkati ne sme tudi potica - če nimate jeklenih živcev in volje za pripravo, jo namesto vas pripravi Kmetija Pr'Grogc. Upoštevajo vse vaše želje in dodajo ali odvzamejo rozine orehovi potici. Za piko na i pa postrežemo še kuhana jajca oziroma pirhe, ki jih veliko gospodinj rado pobarva kar na naraven način - s čebulnimi olupki. Če vas zanima, kako to storiti, si oglejte naš recept. Čebulne olupke pa tudi lahko dodate v svojo gajbico.

 Velikonočna jajčkaVelikonočna jajca lahko pobarvamo na naraven način

 

Potem pa spet na post oz. detox?

 

Po obilnem prenajedanju, ki se po navadi zgodi med prazniki večino ljudi muči slaba vest in se hitro odpravijo na daljše pohode, tečt ali na rekreativno vadbo. Mi pa bi vas radi še enrkat opomnili na zdravorazumsko soočanje z raznimi dietami in razstrupljanji - slednje namreč naše telo stori samo, le dovoliti mu moramo. Oglej si, kateri so najboljši načini, da se boš po veliki noči spet počutil fit in lahkotno.

 

Priporočamo

  • Domača jajca -20%

    Domača jajca

    Kmetija Jenko

    Cena: 3,99 € 3,19 € Najnižja cena pred akcijo: 3,39 € V košarico

    10 kos / L

    Stanje zaloge: na voljo

    **Izdelku je dodeljen popust, ker se mu bliža rok uporabe (05.05.2024)**

    Domača jajca s kmetije Jenko, pri Komendi. Kokoši so rejene v prosti reji. Poleg trave jih krmijo le še z mleto koruzo in pšenico z domačih njiv.

    V paketu je 10 jajc velikosti L.

    Jajca hranimo v Hladilniku.

    Več o produktu »
     
     
  • Prekajena šunka v kosu -20%

    Prekajena šunka v kosu

    Mesarija Kragelj

    Cena: 8,99 € 7,19 € Najnižja cena pred akcijo: 7,64 € V košarico

    500 g

    Stanje zaloge: na voljo

    **Izdelku je dodeljen popust, ker se mu bliža rok uporabe (08.05.2024)**

    Prekajena šunka je kulinarična slovenska dobrota, značilna za praznični čas. Prekajena šunka je že toploto obdelana, primerna za narezke ali kot dodatek jedem in enolončnicam.

    Prekajene pečene šunke ni potrebno pred uporabo kuhati, po želji pa seveda lahko. Za tiste bolj ustvarjalne pa priporočamo šunko v testu.

    Teža: cca 500g 

    Brez glutena!

    Več o produktu »
     
     
  • Hrenov namaz

    Fržek

    Cena: 5,50 € V košarico

    180g

    Stanje zaloge: na voljo

    Kombinacija svežine in ostrine vas poživi in pripravi na aktiven dan.

    Sestavine: hren, fižol, ekstra deviško oljčno olje, voda, sol.
    Količina: 180G
    Rok uporabe: 12 mesecev od datuma proizvodnje
    Shranjevanje: v hladilniku

     

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.