Št. produktov: 0
19.03.2021
Ko se začne bližati velika noč vemo, da se je začela prebujati narava (rože in drevesa začno cveteti) ter da se bliža druženje z bližnjimi ob polno obloženi velikonočni mizi. Otroci pa so neučakani zaradi pisanke in tistih bolj komercialnih, zabavnih dogodivščin, ki jih prinaša ta, za Slovence največji, krščanski praznik. Ne glede na vsa pravila praznika pa se največ pozornosti še vedno vrti okoli pojedine in mize obogatene s samimi lokalnimi dobrotami - ja tako je, imamo srečo, saj so vse simbolične jedi, ki naj bi bile na velikonočni mizi, na voljo v naši lokalni skupnosti.
V velikonočnih dobrotah je veliko simbolike - suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnjevo krono. Pri nas smo vse te simbolne dobrote zbrali kar v eno velikonočno gajbico, ki je sestavljena iz samih lokalnih sestavin: prekajena šunka iz Mesarije Kragelj, hren s kmetije Uštinc, domača jajca iz proste reje s kmetije Jenko ter potica iz Gostilne Mihovec (izbirate lahko med pehtranovo in orehovo).
Že stoletja velja, da se na praznično mizo da najboljši kos mesa. V Sloveniji na velikonočno mizo tradicionalno damo šunko ali kračo. Nekatere gospodinje je tudi pripravijo v testu. Mesnine so že nekdaj uživali skupaj z grenkimi zelišči, ki so koristna za prebavo in nevtralizirajo 'težko', mastno hrano. Simbolično ponazarjajo hrepenenje po višjih idealih. Pri nas ob šunki tradicionalno uživamo domači, zelo pekoč hren, ki ga pri nas dobite s kmetije Uštinc. Manjkati ne sme tudi potica - če nimate jeklenih živcev in volje za pripravo, jo namesto vas pripravita Ela in Mojca iz Gostilne Mihovec. Upoštevata vse vaše želje in dodata ali odvzameta rozine orehovi potici. Za piko na i pa postrežemo še kuhana jajca oziroma pirhe, ki jih veliko gospodinj rado pobarva kar na naraven način - s čebulnimi olupki. Če vas zanima, kako to storiti, si oglejte naš recept. Čebulne olupke pa tudi lahko dodate v svojo gajbico.
Velikonočna jajca lahko pobarvamo na naraven način
Po obilnem prenajedanju, ki se po navadi zgodi med prazniki večino ljudi muči slaba vest in se hitro odpravijo na daljše pohode, tečt ali na rekreativno vadbo. Mi pa bi vas radi še enrkat opomnili na zdravorazumsko soočanje z raznimi dietami in razstrupljanji - slednje namreč naše telo stori samo, le dovoliti mu moramo. Oglej si, kateri so najboljši načini, da se boš po veliki noči spet počutil fit in lahkotno.
Ostanite na tekočem, prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših akcijah, novostih, receptih in zanimivostih.