14.09.2023
Ni škoda, ko sočne jagode zgnijejo ali nas iz hladilnika gleda žalostna uvenela solata? Da se vam to ne bo dogajalo in da bodo pridelki, ki so prispeli v vaši gajbici, ostali sveži in užitni dovolj časa, smo vam pripravili plonk listek, s katerim si lahko pomagate, ko boste v dilemi ali paradižnik spada v hladilnik ali ne.
Zrelo ali nezrelo?
Pripravili smo seznam najbolj pogostega sadja in zelenjave ter nasvete, kako ju shranjevati. Če se zgodi, da ste prejeli sadje ali zelenjavo, ki še ni dozorelo (nekatero sadje in zelenjava lahko dozorevata tudi potem, ko sta bila že obrana npr.: jabolka, marelice, avokado, babane, melone, kivi, mango, nektarine, papaja, pasijonka, breskev, paradižnik ...), svetujemo, da ju pustite v papirnati vrečki ali kartonasti škatli - zato tovrstno sadje in zelenjavo tudi dostavljamo pakirano na ta način (hint hint).

Določeno sadje in zelenjava nimata možnosti dozorevanja, potem ko sta enkrat obrana (sta neklimakterna), zato je bolje da tovrstno sadje in zelenjavo kupujemo lokalnega izvora, kajti to pomeni, da sta bila obrana v zrelem stanju in sta tako ohranila vse hranilne snovi. V to kategorijo sodijo na primer grozdje, češnje, citrusi, jagodičevje, kokos, kumare, fige, jajčevci, ananas, lubenica, paprike ...
NAMIG: Ob oddaji naročila nam lahko v komentar napišete, če želite prejeti bolj zrelo ali nezrelo sadje, npr. "rad bi bolj zelene banane".
Kaj sodi v hladilnik?
Večina sadja in zelenjave se lahko shranjuje v hladilniku, hladna temperatura namreč upočasni ali ustavi proces zorjenja, a tudi vpliva na okus in teksturo pridelka.
Sadje in zelenjavo je najbolje jesti v svežem in zrelem stanju, saj takrat vsebujeta največ hranilnih snovi. Pri jagodičevju je treba biti še posebej pozoren in previden pri shranjevanju, saj so občutljivi sadeži malin, jagod, borovnic ipd. nagnjeni k temu, da hitro zaplesnijo. Vedno odstranite plesnivo ali uničeno sadje ali zelenjavo preden ju shranjujete.
Kaj pa shranjevanje v kleti?
Krompir, jabolka, hruške, buče, čebula in česen se bodo v kleti s temperaturo med 1°C in 4°C ter vlago od 75 – 90 odstotkov, ohranili še dolgo. Velja omeniti, da je bolje sadje shranjevati ločeno od krompirja in ostale zelenjave, saj jabolka in hruške proizvajajo plin etilen, ki vpliva na obstojnost krompirja in pospešuje kaljenje. Čim začne krompir kaliti, izgublja na kakovosti. Ker kali na svetlobi, ga vsak teden dobro premešamo in s tem zagotovimo, da niso svetlobi izpostavljena ves čas ista očesa.
Če vas zanima, kdaj v letu je kaj v sezoni, si poglejte naš sezonski koledar sadja in zelenjave.
Seznam sadja in zelenjave ter nasveti za shranjevanje
|
Pult
|
Hladilnik
|
Shramba
|
Klet
|
|
Avokado
|

|
|
|
|
Če ga položimo v papirnato vrečko zori hitreje.
|
|

|
|
|
3 dni, ko je zrel (pokapajte z limono)
|
Ananas
|

|
|
|
|
Nekaj dni, dokler se ne omehča
|
|

|
|
|
3 dni (narezan v zrakotesnem predelu hladilnika)
|
Artičoke
|
|

|
|
|
1 teden
|
Banane
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
Blitva
|
|

|
|
|
3 dni
|
Borovnice
|

|
|
|
|
Najbolje, če jih pojemo sveže
|
|

|
|
|
2 dni; v eni plasti (ne polagamo drugo na drugo)
|
Breskve
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
|

|
|
|
5 dni, ko so zrele (položimo jih v eno vrsto, ne drugo na drugo)
|
Brokoli
|
|

|
|
|
1 teden
|
Brstični ohrovt
|
|

|
|
|
1 teden
|
Buča (poletna)
|
|

|
|
|
5 dni
|
Buča (jesenska)
|
|
|

|

|
3 mesece
|
Bučke
|
|

|
|
|
5 dni
|
Cvetača
|
|

|
|
|
1 teden
|
Čebula
|
|
|

|

|
2 meseca
|
Česen
|
|
|

|

|
2 meseca
|
Češnje
|
|

|
|
|
3 dni (odprt predal v hladilniku)
|
Endivja
|
|

|
|
|
5 dni
|
Fige
|

|
|
|
|
Ker so obrane zrele, jih je najbolje pojesti takoj
|
|

|
|
|
1 teden
|
Granatno jabolko
|

|
|
|
|
3 tedni (v lupini)
|
|

|
|
|
3 dni (semena)
|
Grenivka
|

|
|
|
|
1 teden
|
|

|
|
|
3 tedni
|
Gobe
|
|

|
|
|
1 teden v papiranti vrečki/kartonasti škatli
|
Hruške
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
|
|
|
|
2-5 dni, ko so zrele (položimo jih v eno vrsto, ne drugo na drugo)
|
Hren
|
|

|
|
|
3-4 tedne
|
Ingver
|
|

|
|
|
3 tedne (zamrzovalnik do 6 mesecev)
|
Jabolka
|
|

|
|
|
Odvisno od sorte. Rade imajo vlažno okolje (klet).
|
Jagode
|
|

|
|
|
1-3 dni (v enem sloju - ne polagamo drugo na drugo)
|
Jajčevec
|
|

|
|
|
5 dni
|
Kaki
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
|

|
|
|
3 dni, ko so zreli
|
Kivi
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko ali zraven jabolk zorijo hitreje.
|
|

|
|
|
Do 2 tednov
|
Klementine
|
|

|
|
|
5 dni
|
Kokos
|
|

|
|
|
1-2 tedna (cel)
|
Korenje
|
|

|
|
|
2 tedna
|
Koromač
|
|

|
|
|
1 teden
|
Krompir
|
|
|

|

|
3 tedne (papirnata vrečka)
|
Kumare
|
|

|
|
|
5 dni
|
Limone
|

|
|
|
|
Najboljše so, če jih hranimo na pultu
|
|

|
|
|
V hladilniku se navzamejo vonjev
|
Limete
|

|
|
|
|
Najboljše so, če jih hranimo na pultu
|
|

|
|
|
V hladilniku se navzamejo vonjev
|
Liči
|
|

|
|
|
1-2 tedna (cel)
|
Maline
|
|

|
|
|
3 dni (v enem sloju - ne polagamo drugo na drugo)
|
Mandarine
|
|

|
|
|
1 teden (poglejte kakšne
|
Mango
|
|
|
|
|
Če ga položimo v papirnato vrečko zori hitreje.
|
|

|
|
|
4 dni, ko je zrel
|
Marelice
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
|

|
|
|
5 dni, ko so zrele
|
Melona
|

|
|
|
|
Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.
|
|

|
|
|
5 dni cela
|
|

|
|
|
3 dni narezana
|
Nektarine
|

|
|
|
|
Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.
|
|

|
|
|
5 dni
|
Ohrovt
|
|

|
|
|
3 dni v vlažni krpi
|
Okra
|
|

|
|
|
3 dni v papirnati vrečki
|
Papaja
|

|
|
|
|
Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.
|
|

|
|
|
1 teden, ko je zrela
|
Pastinak
|
|

|
|
|
1 mesec
|
Pasijonka
|

|
|
|
|
Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.
|
|

|
|
|
1 teden, ko je zrela
|
Paradižniki
|

|
|
|
|
Dozorijo v papirnati vrečki
|
Paprika
|
|

|
|
|
5-7 dni
|
Pesa
|
|

|
|
|
3 tedne
|
Pomaranče
|

|
|
|
|
3-7 dni
|
|

|
|
|
2-4 tedne
|
Por
|
|

|
|
|
1 teden s porezanimi vrhovi
|
Posušeni feferoni
|
|

|
|
|
4 meseci (zrakotesni predel v hladilniku)
|
Radič
|
|

|
|
|
4 dni
|
Redkvice
|
|

|
|
|
3 dni (odstranimo listje)
|
Repa
|
|

|
|
|
2 tedna
|
Robide
|
|

|
|
|
2 dni; v eni plasti (ne polagamo drugo na drugo)
|
Sladek krompir
|
|
|

|

|
1-2 tedna v papirnati vrečki
|
Slive
|

|
|
|
|
Dokler ne dozorijo
|
|

|
|
|
3-5 dni, ko so zrele
|
Sveži feferoni
|
|

|
|
|
2 tedna
|
Šalotka
|
|
|

|

|
1 mesec
|
Špinača
|
|

|
|
|
3 dni (v vlažni krpi), če uvene jo pred uporabo za 10 min postavite v mrzlo vodo
|
Šparglji
|
|

|
|
|
3-5 dni; zavijte jih v vlažno krpo ali postavite v vodo.
|
Zelje (belo in rdeče)
|
|

|
|
|
1 teden
|
Zelena
|
|

|
|
|
2 tedna
|