Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Kam pa kam sadje in zelenjava? Plonk listek za shranjevanje živil

Kam pa kam sadje in zelenjava? Plonk listek za shranjevanje živil

10.03.2024

Ni škoda, ko sočne jagode zgnijejo ali nas iz hladilnika gleda žalostna uvenela solata? Da se vam to ne bo dogajalo in da bodo pridelki, ki so prispeli v vaši gajbici, ostali sveži in užitni dovolj časa, smo vam pripravili plonk listek, s katerim si lahko pomagate, ko boste v dilemi ali paradižnik spada v hladilnik ali ne.

Zrelo ali nezrelo?

 

Pripravili smo seznam najbolj pogostega sadja in zelenjave ter nasvete, kako ju shranjevati. Če se zgodi, da ste prejeli sadje ali zelenjavo, ki še ni dozorelo (nekatero sadje in zelenjava lahko dozorevata tudi potem, ko sta bila že obrana npr.: jabolka, marelice, avokado, babane, melone, kivi, mango, nektarine, papaja, pasijonka, breskev, paradižnik ...), svetujemo, da ju pustite v papirnati vrečki ali kartonasti škatli - zato tovrstno sadje in zelenjavo tudi dostavljamo pakirano na ta način (hint hint).

Kako shranjevati sadje in zelenjavo

Določeno sadje in zelenjava nimata možnosti dozorevanja, potem ko sta enkrat obrana (sta neklimakterna), zato je bolje da tovrstno sadje in zelenjavo kupujemo lokalnega izvora, kajti to pomeni, da sta bila obrana v zrelem stanju in sta tako ohranila vse hranilne snovi. V to kategorijo sodijo na primer grozdje, češnje, citrusi, jagodičevje, kokos, kumare, fige, jajčevci, ananas, lubenica, paprike ... 

NAMIG: Ob oddaji naročila nam lahko v komentar napišete, če želite prejeti bolj zrelo ali nezrelo sadje, npr. "rad bi bolj zelene banane".

 

Kaj sodi v hladilnik?

 

Večina sadja in zelenjave se lahko shranjuje v hladilniku, hladna temperatura namreč upočasni ali ustavi proces zorjenja, a tudi vpliva na okus in teksturo pridelka. 

Sadje in zelenjavo je najbolje jesti v svežem in zrelem stanju, saj takrat vsebujeta največ hranilnih snovi. Pri jagodičevju je treba biti še posebej pozoren in previden pri shranjevanju, saj so občutljivi sadeži malin, jagod, borovnic ipd. nagnjeni k temu, da hitro zaplesnijo. Vedno odstranite plesnivo ali uničeno sadje ali zelenjavo preden ju shranjujete.

Kako shranjevati sadje in zelenjavo 

Kaj pa shranjevanje v kleti?


Krompir, jabolka, hruške, buče, čebula in česen se bodo v kleti s temperaturo med 1°C in 4°C ter vlago od 75 – 90 odstotkov, ohranili še dolgo. Velja omeniti, da je bolje sadje shranjevati ločeno od krompirja in ostale zelenjave, saj jabolka in hruške proizvajajo plin etilen, ki vpliva na obstojnost krompirja in pospešuje kaljenje. Čim začne krompir kaliti, izgublja na kakovosti. Ker kali na svetlobi, ga vsak teden dobro premešamo in s tem zagotovimo, da niso svetlobi izpostavljena ves čas ista očesa.

Če vas zanima, kdaj v letu je kaj v sezoni, si poglejte naš sezonski koledar sadja in zelenjave.

 

Seznam sadja in zelenjave ter nasveti za shranjevanje 

 

 

 

Pult

Hladilnik

Shramba

Klet

 Opomba

Avokado

 

 

 

 

Če ga položimo v papirnato vrečko zori hitreje.

 

 

 

 

3 dni, ko je zrel (pokapajte z limono)

Ananas

 

 

 

 

Nekaj dni, dokler se ne omehča

 

 

 

 

3 dni (narezan v zrakotesnem predelu hladilnika)

Artičoke

 

 

 

 

1 teden

Banane

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

Blitva

 

 

 

 

3 dni

Borovnice

 

 

 

 

Najbolje, če jih pojemo sveže

 

 

 

 

2 dni; v eni plasti (ne polagamo drugo na drugo)

Breskve

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

 

 

 

 

5 dni, ko so zrele (položimo jih v eno vrsto, ne drugo na drugo)

Brokoli

 

 

 

 

1 teden

Brstični ohrovt

 

 

 

 

1 teden

Buča (poletna)

 

 

 

 

5 dni

Buča (jesenska)

 

 

 

 

3 mesece

Bučke

 

 

 

 

5 dni

Cvetača

 

 

 

 

1 teden

Čebula

 

 

 

 

2 meseca

Česen

 

 

 

 

2 meseca

Češnje

 

 

 

 

3 dni (odprt predal v hladilniku)

Endivja

 

 

 

 

5 dni

Fige

 

 

 

 

Ker so obrane zrele, jih je najbolje pojesti takoj

 

 

 

 

1 teden

Granatno jabolko

 

 

 

 

3 tedni (v lupini)

 

 

 

 

3 dni (semena)

Grenivka

 

 

 

 

1 teden

 

 

 

 

3 tedni

Gobe

 

 

 

 

1 teden v papiranti vrečki/kartonasti škatli

Hruške

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

 

 

 

 

2-5 dni, ko so zrele (položimo jih v eno vrsto, ne drugo na drugo)

Hren

 

 

 

 

3-4 tedne

Ingver

 

 

 

 

3 tedne (zamrzovalnik do 6 mesecev)

Jabolka

 

 

 

 

Odvisno od sorte. Rade imajo vlažno okolje (klet).

Jagode

 

 

 

 

1-3 dni (v enem sloju - ne polagamo drugo na drugo)

Jajčevec

 

 

 

 

5 dni

Kaki

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

 

 

 

 

3 dni, ko so zreli

Kivi

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko ali zraven jabolk zorijo hitreje.

 

 

 

 

Do 2 tednov

Klementine

 

 

 

 

5 dni

Kokos

 

 

 

 

1-2 tedna (cel)

Korenje

 

 

 

 

2 tedna

Koromač

 

 

 

 

1 teden

Krompir

 

 

 

 

3 tedne (papirnata vrečka)

Kumare

 

 

 

 

5 dni

Limone

 

 

 

 

Najboljše so, če jih hranimo na pultu

 

 

 

 

V hladilniku se navzamejo vonjev

Limete

 

 

 

 

Najboljše so, če jih hranimo na pultu

 

 

 

 

V hladilniku se navzamejo vonjev

Liči

 

 

 

 

1-2 tedna (cel)

Maline

 

 

 

 

3 dni (v enem sloju - ne polagamo drugo na drugo)

Mandarine

 

 

 

 

1 teden (poglejte kakšne 

Mango

 

 

 

 

Če ga položimo v papirnato vrečko zori hitreje.

 

 

 

 

4 dni, ko je zrel

Marelice

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

 

 

 

 

5 dni, ko so zrele

Melona

 

 

 

 

Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.

 

 

 

 

5 dni cela

 

 

 

 

3 dni narezana

Nektarine

 

 

 

 

Če jih položimo v papirnato vrečko zorijo hitreje.

 

 

 

 

5 dni

Ohrovt

 

 

 

 

3 dni v vlažni krpi

Okra

 

 

 

 

3 dni v papirnati vrečki

Papaja

 

 

 

 

Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.

 

 

 

 

1 teden, ko je zrela

Pastinak

 

 

 

 

1 mesec

Pasijonka

 

 

 

 

Če jo položimo v papirnato vrečko zori hitreje.

 

 

 

 

1 teden, ko je zrela

Paradižniki

 

 

 

 

Dozorijo v papirnati vrečki

Paprika

 

 

 

 

5-7 dni

Pesa

 

 

 

 

3 tedne

Pomaranče

 

 

 

 

3-7 dni

 

 

 

 

2-4 tedne

Por

 

 

 

 

1 teden s porezanimi vrhovi

Posušeni feferoni

 

 

 

 

4 meseci (zrakotesni predel v hladilniku)

Radič

 

 

 

 

4 dni

Redkvice

 

 

 

 

3 dni (odstranimo listje)

Repa

 

 

 

 

2 tedna

Robide

 

 

 

 

2 dni; v eni plasti (ne polagamo drugo na drugo)

Sladek krompir

 

 

 

 

1-2 tedna v papirnati vrečki

Slive

 

 

 

 

Dokler ne dozorijo

 

 

 

 

3-5 dni, ko so zrele

Sveži feferoni

 

 

 

 

2 tedna

Šalotka

 

 

 

 

1 mesec

Špinača

 

 

 

 

3 dni (v vlažni krpi), če uvene jo pred uporabo za 10 min postavite v mrzlo vodo

Šparglji

 

 

 

 

3-5 dni; zavijte jih v vlažno krpo ali postavite v vodo.

Zelje (belo in rdeče)

 

 

 

 

1 teden

Zelena

 

 

 

 

2 tedna

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.