Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Solata s svežimi šparglji in limoninim prelivom

Solata s svežimi šparglji in limoninim prelivom

18.04.2023

Lahek spomladanski obrok, s katerimi bomo zaužili veliko vitaminov in mineralov in pocrkljali svoje brbončice. Odlično se poda kot priloga ali pa kar kot glavna jed, če lakota ni prehuda.

Šparglje lahko jemo surove?

 

Verjetno smo vsi navajeni šparglje vsaj malo pokuhati, preden jih dodamo v kakšno bolj znano jed (juha, omleta, quiche ...). No, če + tega slučajno niste vedeli, jemo jih lahko tudi surove.

Šparglji so odlična spomladanska jed, ki je polna vitaminov, mineralov ter vlaknin. So znanilci pomladi, ki iz zemlje pokukajo, ko so nočne temperature dovolj visoke. Šparglji takrat namreč rastejo ponoči.

 

Olupljeni šparglji

 

Za našo solato je fino, če šparglje olupimo na čim tanjše rezine. Pomagamo si lahko z navadnim lupilnikom za sadje in zelenjavo. Nekaj delov špargljev vam bo verjetno ostalo viška - porabite jih lahko za juho ali kakšno drugo jed.

 

Špargljeva solata

 

SESTAVINE

 

 

PRELIV

 

Špargljeva solata

 

 

PRIPRAVA

 

  1. Najprej pripravimo preliv za solato. Stremo ali nasekljamo česen v manjši posodi ter dodamo vse sestavine, ki jih fino premešamo.
  2. S strgalnikom olupimo šparglje na tanke rezine. Tisto, kar ne moremo olupiti porabimo za juho ali kakšno drugo jed s šparglji.
  3. Na tanko narežemo redkvice.
  4. Panceto/slanino narežemo na manjše kocke, popečemo jih na ponvi, da so hrustljave.
  5. Rezine špargljev, solato in rekdvice postavimo v posodo za solate, prelijemo s prelivom in na koncu posujemo še s panceto ter dodamo dve trdo kuhani jajci - lahko polovičke ali pa narežemo na rezine. Posujemo še s pinjolami.
  6. Postrežemo.
Špargljeva solata

 

 

Priporočamo

  • Redkvice domače

    Redkvice

    Kmetija Ambrož

    Cena: 2,50 € V košarico

    1 šopek

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Imenovana tudi vrtna redkev je bila v Evropi poznana že pred Rimljani. Poznamo jih v različnih oblikah, barvah in velikosti.


    Shramba: V hladilniku, brez listov, se obdržijo kak teden.

    Več o produktu »
     
     
  • Solata Berivka domače

    Solata Berivka

    Kmetija Ambrož

    Cena: 3,99 € V košarico

    0,25 kg

    Stanje zaloge: na voljo

    Solata berivka je mlada solata, katere listi rastejo samostojno in hitro. Berivka je mehka in primerna za različne solatne sklede ali kot samostojna jed s prelivom.

    Več o produktu »
     
     
  • Šparglji domače

    Šparglji

    Kmetija Zor

    Cena: 7,49 € V košarico

    1 šopek

    Stanje zaloge: na voljo

    Opis: Zelenjava, z izjemnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Lahko so zelene ali bele barve.

    1 šopek = 500g 

    Shramba: Odrezane konice špargljev zavijemo v mokro papirnato brisačo in damo v papirnato/plastično vrečko ter v hladilnik. Lahko jih tudi namočim v kozarec vode in ga postavimo v hladilnik.

    Več o produktu »
     
     
  • Rabarbara novo

    Rabarbara

    Cena: 6,90 € V košarico

    350 g

    Stanje zaloge: na voljo

    Rabarbaro lahko uporabimo za kompote, kolače, pite, sadne kupe, palačinke in marmelade.

    Rabarbara je ena prvih znanilk pomladi na vrtu. Že aprila so njena stebla primerna za nabiranje, tudi na domačem vrtu

    Uporaba: Liste do uporabe pustimo na steblih, tako bodo ohranila svežino. Rabarbaro lahko tudi zamrznemo.

    Več o produktu »
     
     
  • Limone

    Cena: 3,99 € V košarico

    0,5kg (4-5kos)

    Stanje zaloge: na voljo

    Limone prepoznamo po njihovi značilni obliki, lahko so majhne ali pa zelo velike, imajo debelo ali tanko oziroma gladko ali grčasto lupino. Rastejo na drevesu, imenovanem limonovec. So plod davnega križanja, verjetno med pomelom in citrono, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo.

    NASVET ZA UPORABO:

    Da ohranijo barvo in svež videz, limone pogosto obdelajo z difenilom, etilenskim plinom, ki ohrani lupine rumene in sveže na pogled. Če boste uporabili tudi limonino lupino, potem izberite neobdelane oziroma nepovoskane sadeže. Ko limone enkrat oberemo, te ne zorijo več. Hranimo jih v hladnem prostoru ali hladilniku, ohranile pa se bodo najmanj en teden.

    Več o produktu »
     
     
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.