Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Kaki - sadež bogov

Kaki - sadež bogov

27.11.2022

V jesenskih dneh nas je ponovno razveselil izjemno zdrav in hranljiv sadež - kaki, ravno zaradi svojih hranilnih sestavin je nekoč veljal za sadež bogov. Ta izredno sladek sadež ima poleg sladkega okusa še veliko koristnih sestavin, ki ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšujejo tudi naše počutje.

Kaki je še kako dobrodošel v jesenskih hladnih dneh, ko smo toliko bolj izpostavljeni prehladom in virusnim okužbam, pomembno je, da se pri kakiju zaužijeta tako notranjost kot tudi lupina, saj sta oba polna koristnih sestavin.

Vse o kakiju in njegovi zgodovini

 

Kaki izvira in srednjega in vzhodnega dela Azije - Kitajske, kjer ga gojijo že več kot 1000 let, še posebej priljubljen je na Japonskem, kjer velja za narodni simbol. Njegovo prehransko in zdravilno vrednost so cenili že od nekdaj, o čemer govori tudi pomen njegovega botaničnega imena Diospyros – sadež bogov, zlasti boginje Afrodite, ki ga je uporabljala tudi v lepotne namene.

V Evropo so ga prinesli šele v 19. stoletju, k nam v Slovenijo pa nekaj let pred prvo svetovno vojno. Najbolj razširjen je na Primorskem in Goriškem, vendar lahko uspeva tudi drugod, saj ni občutljiv za nizke temperature, prijajo mu zmerne zime, blaga poletja in zavetne legeSezona kakijev je razmeroma zelo kratka (od oktobra do decembra), vseeno si pa lahko z njim obogatimo naš vsakdanji jesenski jedilnik.

Kaki iz Goriških brd

 

Zakaj je kaki dober zate?

 

Kaki je zelo bogat z vitamini (A, in vitamini B-kompleksa), minerali (kalij, magnezij, železo, baker, jod, krom, selen in fluor), antioksidanti, vlakninami in še še, lahko bi se reklo, da je kaki prava vitaminska in energijska bombaRedno uživanja kakijev je priporočljivo tudi zaradi vsebnosti antioksidanta betakarotena, ki slovi kot močan spodbujevalec imunskega sistema, ki nas varuje pred številnih bolezni.

Kaki vsebuje veliko enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev v obliki glukoze in fruktoze, ki nas oskrbijo z veliko energije. Ker pa vsebuje toliko sladkorja, ni preveč priporočljiv za prekomerno težke osebe in sladkorne bolnike, seveda to ne pomeni, da ga ne smejo jesti, le paziti se mora, da v zmernih količinah.

Zreli plodovi urejajo in pospešujejo prebavo in presnovo ter blažijo težave z zaprtjem in hemoroidi.

 

Lastnosti kakija:

  • ureja prebavo, pozitivno vpliva na črevesje
  • okrepi delovanje pljuč in srca
  • znižuje količino holesterola, čisti ledvice in jetra
  • okrepi imunski sistem
  • deluje proti utrujenosti,
  • povečuje odpornost proti stresu
  • izboljšaš zdravje zob in dlesni ter preprečiš njihovo krvavitev 
  • kožo nahrani in osveži ter naredi bolj mehko in zdravo

 

Ali si vedel/a, da španske kakije obdelajo s plinom?

 

Kakiji iz Španije, ki jih ponujajo ponekod so prisilno zorjeni s pomočjo ogljikovega dioksida in manj okusni. 

Kakije je treba še bolje predstaviti potrošnikom, pravi tudi Irena Vrhovnik, strokovnjakinja za sadjarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki že mnogo let sodeluje z gojitelji kakijev v Strunjanu. “Kupci niso dovolj informirani. Mislijo, da v trgovinah kupujejo kaki vanilija, ki ga lahko jemo še trdega in ni trpek, v resnici pa gre za sorto rojo brillante, pri kateri se znebijo trpkosti tako, da jih obdelajo s plinom, ogljikovim dioksidom,” pojasnjuje. Pri tem pa razloži še nekaj posebnosti: običajno moramo pri domačih kakijih sorte tipo čakati, da se umedijo in zmehčajo in se tako znebijo trpkosti, nekatere sadeže, ki so oplojeni in vsebujejo semena, pa lahko uživamo že trde. (Vir: primorske novice)


Slovenski kaki

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.